Život u moře v Thajsku

Aniž bych to kdy plánovala, 19. leden se stal mezníkem v mém cestovatelském životě. Tohoto dne roku 2010 jsem se stěhovala na Lanzarote a ve stejný den roku 2013 jsem opustila londýnského letiště Heathrow, abych za pouhých 12 hodin začala své nové asijské dobrodružství. A tak se po třech letech dal můj "život u moře" opět do pohybu.

Tři roky na Lanzarote jsou dlouhá doba. Dosud mi ale tento ostrov nabízel vše, co jsem potřebovala a tak nebyl důvod ho opouštět. Ale i tady vám to časem přestane připadat tak výjimečné. Dokonce i stále příjemné počasí, oceán a pláže časem zevšední. Nicméně Lanzarote se stalo mým druhým domovem. Ráda ho na chvíli opouštím a ještě raději se pak vracím. Ačkoliv není ideální základnou pro cestování, stále s ním počítám i do budoucna.

Než se pustím do popisu mé cesty, ráda bych hned na začátku upozornila, že cílem není zavřít se v plážovém resortu a tam si užívat "all inclusive", ale ani jezdit z místa na místo nebo od chrámu k chrámu a za každou cenu vidět a zažít co nejvíce. Přesouvat bych se chtěla ideálně jednou týdně na předem vytipované místo, kde bych se snažila fungovat stejně jako na Lanzarote, tzn. normálně pracovat, cvičit atd.

Přestože mě více lákala Jižní Amerika (když už se konečně domluvím španělsky!), Thajsko je sázkou na jistotu. Tropické klima, zlaté pláže, přátelští lidé, kulturní bohatství, vyspělé technologie, dobré jídlo, příznivé ceny - co víc si člověk může přát? K tomu jsem měla i pár zajímavých rad a doporučení od kamaráda, který jezdí do Thajska už 20 let.

Na Thajsku je ideální, že je tu pořád horko (někdy až moc) a tak si tu vystačíte doslova s plavkami, tričkem, kraťasy a šortkami. Sama o sobě mohu prohlásit, že jsem při balení zavazadel dost úsporná a i přes to, jsem toho mohla mít ještě o třetinu méně. S malým zavazadlem jsou přesuny o dost jednodušší než s velkým kufrem. I když možnost, vzít si 100 kg zavazadel, byla u British Airways lákavá.

Sbaleno na několikaměsíční pobyt v Asii (celkem 10 kg).
Stačilo by ještě o třetinu méně.

Letenky jsem sháněla dva měsíce předem plánovaným odletem. V ekonomické třídě se dají sehnat od 15 tisíc Kč. Je potřeba počítat s 1 - 2 přestupy, kdy se cesta může protáhnout i na vice než jeden den. Také je dobré průběžně sledovat speciální nabídky jednotlivých leteckých společností. Mně se podařilo koupit letenku s třicetiprocentní slevou.

British Airways Club World
Když se člověk může natáhnout, tak se dá vydržet i dlouhý let.
Pro vstup a pobyt na území Thajského království po dobu 30 dnů nepotřebují občané ČR víza. Při pobytu delším (maximálně 90 dnů během 1 kalendářního roku) je možné si požádat o 60 denní víza například v Malajsii nebo podniknout tzv. "visa run" neboli výjezd přes nejbližší hranice. Při návratu pozemní cestou se pobyt prodlužuje o 15 dní, zatímco leteckou dopravou o 30 dní. Další možností je vízum studijní či pracovní (týká se pouze vybraných profesí), kdy je možné zůstat v zemi více méně neomezeně.

British Airways Club World
Předkrm v 1 h ráno (rozpečená houstička se už nese!).
Následoval  hlavní chod a dezert, který jsem v tuto noční hodinu odmítla.
Na kolik se mi podaří v Asii najít, co jsem hledala a naplnit svůj cíl, se dočtete v dalších článcích.

6 komentářů:

  1. Super, už se těším na další díly.

    Kuba

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem zvědavá, jak se Vám tam bude líbit a jak se pak budete vracet na Lanzarote :)
    Závidím, že si takhle plníte své sny :)
    Jana

    OdpovědětVymazat
  3. Ahojky Jani,
    jelikož na facebook prakticky nechodím, a ani jsem nevěděla, že píšeš, tak mám co napravovat:-)
    Každý den si přečtu alespoň jeden článek.
    Obdivuju lidičky jako jsi ty, co umí sbalit kufry a být dlouhodobě pryč.
    Já mám vždy po týdnu stýskavou. Tak ať se Ti v Thajsku líbí a v životě moc daří. :-)
    Helča Š.(Hubálková-Tachov)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Helčo,
      vždycky jsem měla toulavé boty, takže já zase moc dlouho doma nevydržím. Přeji hezké počtení. Všechny pozdravuj. Ať se i tobě daří. :-)
      Jana

      Vymazat
  4. Ahoj Jani, fascinuje mě titulek pod obrázkem: "
    Sbaleno na několikaměsíční pobyt v Asii (celkem 10 kg), stačilo by ještě o třetinu méně."
    Snad nebude moje otázka příliš impertinentní, ale (pro inspiraci) co máš tedy všechno zabaleno? Co je tedy to úplně nejnutnější?
    Gábi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Gábi, úplně nejnutnější je mít něco na převlečení, když si necháváš vyprat. A pak také záleží na tom, co tu chce člověk všechno podnikat (na výlet do džungle potřebuješ jiné oblečení než na pláž). Každopádně jsem teprve v polovině, takže sama ještě uvidím.

      Vymazat