La Palma: Sever

Na druhý den jsem naplánovala 5h túru k pramenům Marcos a Cordero, návštěvu bazénů v La Fajana, západ slunce a pozorování hvězd na Roque de los Muchachos a ubytování v kempu u Puntagordy. Tento plán se ovšem začal hroutit už v okamžiku, kdy ráno zazvonil budík. No řekněte, komu by se chtělo vstávat na dovolené? Do Los Tiles jsem plánovala dorazit po deváté. V 9:30 h totiž odjíždí první taxi. No nevadí. Taxík tam byl i v jedenáct.

Prameny Marcos a Cordero

Výchozím bodem pro tuto túru je Los Tiles. Pak máte dvě možnosti. Vzít to celé pěšky, což zabere s přestávkami na jídlo 8 hodin nebo se můžete nechat vyvézt taxíkem za 15€ na osobu k La Casa del Monte, čímž sice přijdete o tříhodinový výstup a cestu si tak zkrátíte na necelých 5 hodin. Za to strávíte úžasných 50 minut v autě s dalšími 8 lidmi a necháte se pěkně udrncat místním terénem.


Tuto trasu jsem zvolila hlavně pro to, že je rozmanitá a zábavná. Cestou musíte projít 13 tunely. Ten nejdelší má 400 m a poslední vás odmění pořádnou sprchou. Vybavila jsem se tedy vodotěsnou čelovou baterkou a pláštěnkou. Doklady jsem ještě pro jistotu zavřela do sáčku. To bylo ale zbytečné, pláštěnka bohatě stačila.


Cesta vede po okraji rokle a za sucha je bezpečná. Původně voda z pramenů proudila volně roklí, ale jelikož je důležitým zdrojem pitné vody, byla svedena do kanálu. V roce 1983 byla tato oblast prohlášena biosférickou rezervací. Kromě rozmanité fauny a flóry je zde jeden z posledních vavřínových lesů planety. Křehký ekosystém mokřad pochází z doby třetihor.



Cestou jsem potkala organizovanou skupinku s průvodcem. Každý účastník měl kromě turistické hole také ochrannou helmu. Po té, co jsem asi v pátém tunelu vzala hlavou strop, jsem pochopila proč.



Cesta k pramenům zabere zhruba dvě hodiny a opravdu stojí za to. Od pramenů se jde roklí dolů. To byl nejnáročnější úsek. Nejen, že je cesta docela strmá, ale hlavně musíte překračovat obrovské balvany. Docela se člověku uleví, když pak před sebou vidí konečně normální lesní pěšinu.



Když dojdete na rozcestí, určitě se vydejte směrem k Mirador Espigón Atravesado. Je to jen desetiminutová zacházka, na jejímž konci vás čeká nádherný výhled.



Pro mne už byl sestup dolů poněkud nekonečný a tak jsem se rozhodla k autu doběhnout. Z kopce to jde snadno! Celá túra od La Casa del Monte zpět k autu trvala 3:40 hod. (jedla jsem za pochodu).

Piscinas de la Fajana
Další v pořadí byly přírodní bazény na severním cípu ostrova, ke kterým sjedete z hlavní silnice skrz banánové plantáže.


Důmyslně promyšlený systém, kdy se díky vlnám stále obměňuje voda v bazénech, zajišťuje návštěvníkům celoroční koupání.


Když jsem sem dorazila, znatelně se ochladilo a začal foukat studený vítr, takže jsem pouze využila pohostinnosti místní restaurace La Gaviota, která nepatří k nejlevnější (i za výhled se platí), ale dá se tu slušně najíst. Překvapením dne byla místní specialita – Steak La Gaviota, který byl politý "jahodovou marmeládou". První dojmy byly rozpačité, ale musím uznat, že to ve finále chutnalo fakt dobře. Nehledě na to, že ušetříte za dezert.

Centro de Naturaleza La Rosa
Kousíček od Puntagordy leží kemp La Rosa. Tento kemp je vlastněn panem Miguelem, tudíž není potřeba žádat předem o povolení radnice. Je možné si zde pronajmout chatku nebo rozložit vlastní stan, což vyjde na 5€ na osobu.


Místo Miguela vás tu přivítá Ruda. Jeden z mála Čechů na La Palmě. Jelikož je na jaře v kempech dost mrtvo, bylo fajn, že tam byl. Na nedaleké benzínce jsme koupili místní víno a příjemně poseděli. Pozorný čtenář namítne: "A co Roque de los Muchachos?" Ano, je to tak. Díky rannímu 2 hodinovému skluzu jsem západ slunce na Roque de los Muchachos nestihla. I tak jsem toho měla docela dost a byla jsem ráda, že už nikam nemusím. Od Rudy jsem se dozvěděla, jak špatná situace na La Palmě je a že lidé v zoufalství už začínají krást a tak není nic neobvyklého, že zloději prochází i kempy. No nebyla to úplně příjemná informace před spaním a tak jsem se celou noc budila na každé zašustnutí. Ale musím uznat, že noční nebe je na La Palmě opravdu nádherné!

6 komentářů:

  1. Ahoj Jani,

    budou tady přibývat další články? Rád bych zase nějaké postřehy/informace ze života u moře...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, určitě budou. Jen momentálně nestíhám psát. :-)

      Vymazat
    2. Chceme se vydat na La Palmu do přírody i k moři. V kterém období je to nejlepší? Díky J.

      Vymazat
    3. Já mám nejraději podzim (září, říjen). Ale každý má jiné preference. Po létě jsou ostrovy vyschlé, na jaře naopak zelené, přes léto je tu horko,takže ideální k moři, v zimě zase víc prší a je kolem 18°C.

      Vymazat
  2. Ahoj Jano. Mohla bys mi upřesnit pozici kempu La Rosa. Děkuji. Vašek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Vašku,
      stačí kliknout na link v článku a otevřou se ti přímo jejich stránky s mapou.

      Vymazat