La Palma: Santa Cruz

Létání mezi ostrovy je pro místní obyvatele to samé jako metro pro Pražany. Let Lanzarote – Tenerife trvá 40 minut a následující let Tenerife – La Palma pouhých 30 min. I na takto krátké trase se dá mnoho zažít. V mém případě to začalo zpožděním prvního letu, které se protáhlo na více než hodinu. V duchu jsem si oddychla, že jsem oba lety rezervovala u jedné letecké společnosti a jen přemýšlela, zda na nás bude letadlo na Tenerife čekat nebo zda budu muset čekat já na nejbližší volný spoj. Společnost Binter Canarias to vyřešila vskutku elegantně. Hned u letadla bylo přistaveno auto, které nás převezlo (bez jakékoliv kontroly) k letadlu druhému, které odstartovalo s cca 15 min. zpožděním.

Na každém letu standardně rozdávají čokoládovou tyčinku a kelímek vody a před zahájením přistávání ještě bonbóny a vlhčené ubrousky. V případě druhého letu to byla taková rychlost, že letušky nestíhaly ani posbírat odpadky a bonbóny nabízely až při výstupu z letadla. Létání je opravdu pohodlnější, rychlejší a finančně výhodnější cestování mezi ostrovy oproti plavbě na trajektu. Jen ta letadla jsou na mě už dost malá a trošku houpají.

Dříve než začala vyjíždět zavazadla, tak jsem si stihla vyzvednout klíčky od předem rezervovaného auta. Normálně si auto půjčuji u společnosti Auto Reisen, která je na ostrovech nejlevnější a přitom nemá žádné zásadní negativní ohlasy. Tentokrát jsem ale chtěla vyzkoušet, jak se jezdí v Saab 93 Cabrio, které měli pouze u velice vyhlášené a marketingově silně podpořené společnosti Cicar. Třídenní pronájem zde vyšel na 257 €, ale servis nebyl o nic lepší než v Auto Reisen. Auto bylo zvenku zaprášené a zevnitř nedostatečně vyčištěné. Docela mě to nemile překvapilo. Obě společnosti mají v ceně zahrnuty 2 řidiče. Pokud tedy plánujete, že se budete za volantem střídat, tak druhého řidiče nezapomeňte nahlásit. Předejdete tím zbytečným problémům s případnou pojistnou událostí.
Auto mám, zavazadla také. Nic tedy nebrání novým zážitkům. První cesta vedla jak jinak než na oběd. Když jsem někde poprvé, začínám nejdříve restauracemi, které jsou všeobecně doporučovány a hned ta první byla výborná. Pár kilometrů západně od Santa Cruz leží Restaurante y Apartamentos Chipi-Chipi. Restaurace nabízí jednoduchá jídla složená z grilovaných mas dle výběru a místních brambor „papas arrugadas“. Můžete zvolit denní menu, které stojí 10 € na osobu a zahrnuje polévku, hlavní chod s přílohou, nápoj a dezert. Nebo můžete vybírat z krátkého a přehledného jídelního lístku. Mě se tu moc líbilo posezení na dvorku mezi stromy a papoušky. Obsluha byla velice příjemná, jídla na talíři nebyla nijak přikrášlována, ale chutnala výborně. Do této restaurace se určitě vrátím.
Po dobrém obědě byl čas konečně vyrazit do hlavního města Santa Cruz de La Palma. Ubytování jsem jako vždy rezervovala přes Booking.com a tentokrát jsem měla opravdu šťastný výběr. Aparthotel El Galeón leží na západní straně historického centra. Má vlastní podzemní garáž, kde mohou hoteloví hosté parkovat zdarma. Apartmány jsou prostorné a velice vkusně zařízené. Mají plně vybavenou moderní kuchyňskou linku, samostatnou ložnici a balkon nebo terasu. Pokud si potrpíte na velikých terasách, určitě zvolte apartmán v horním patře. Jejich jedinou nevýhodou je, že je v nich poměrně teplo (oproti nižším patrům). Jelikož na Kanárských ostrovech nebývají v letních měsících taková horka jako na pevnině, klimatizace zde nepatří mezi standardní vybavení. A tak i tento hotel disponuje pouze velkým ventilátorem nad postelí, který, v kombinace s pootevřenými dveřmi na terasu, bohatě stačil. Dvoulůžkový apartmán vyšel na 56,50 € za noc.

Santa Cruz de La Palma

Ačkoliv je hlavním městem ostrova, s pouhými 18 tisíci obyvateli je až druhým největším. Jeho historické centrum je opravdový skvost a pro mě láska na první pohled. Mít takové nádherné staré město v Arrecife, tak bych byla více než spokojená. Celé město je postaveno v evropském koloniálním stylu. Najdete zde prvky renesanční, barokní i neoklasické.

Za zmínku stojí především všudypřítomné dřevěné balkóny plné květin, které si místní obyvatelé oblíbili díky andaluským a portugalským přistěhovalcům. Na rozdíl od jiných přímořských měst, není jeho centrum koncentrováno podél nábřeží, ale o dvě ulice výše. Nábřeží je sice plné krásných historických domů (některé pochází dokonce ze 16. století) a restaurací, bohužel tudy vede i hlavní silnice, za kterou jsou v současné době poházené obrovské betonové kvádry, přes které moře sotva zahlédnete.

Krásná architektura, historické uličky, kavárny se zahrádkami (a kávou za 70 centů) a celková atmosféra s minimem turistů mě doslova uchvátily. Hodně mi tu ale chyběla promenáda podél moře. O pláži nemluvě.

Na večer jsem měla připravené další dvě doporučované restaurace. La Placeta je přímo na pěší zóně a má venkovní zahrádkou s cirka 10 stoly. Podle spokojených zákazníků, kteří si ve chvíli, kdy jsem procházela kolem, vychutnávali svou večeři, vypadala jako jistá volba. Nehledě na to, že už jsem předem věděla, že tu dělají tatarák z tuňáka, který miluji. Bodegón Taburiente byl oproti tomu sázkou do loterie a to je vždy výzvou. Najdete ho v malé uličce kousek nad hlavní třídou a prý je to velmi oblíbený podnik, kam se stahují davy za tapas a tradičními kanárskými jídly. Ve 20:30 h seděli na baru jen dva podivně vypadající chlapíci, kteří upíjeli svá piva při sledování nějakého sportovního utkání v televizi. No nevadí. Takových podniků znám v Arrecife taky pár. Nevypadají, ale výborně se v nich najíte. Jídelní lístek jsem nedostala, jen pár tipů  od obsluhy (pravděpodobně majitele), co bych si tak mohla dát. Dala jsem na doporučení a začala salátem z chobotnice, který mi docela chutnal. Zároveň na něm ale také nebylo co zkazit. Druhý chod už ale chutnal spíše jako polotovar z mrazáku. V jídle moc vybíravá nejsem, ale můj žaludek je přeci jen zvyklý na kvalitní domácí stravu a tohle už bylo na hraně. Ale šance tu ještě byla. V případě, že by se na účtu objevila částka kolem 5 € za hlavní chod. Pak bych ho mohla doporučit alespoň jako levnou jídelnu. Samozřejmě to bylo přesně naopak. Trošku je podezírám, že určují ceny podle obličeje, vzhledem k tomu, že nemají jídelní lístek, ale to je opravdu jen domněnka. I špatná zkušenost je zkušenost. A tahle mi v žádném případě nemůže zkazit dobrý dojem z prvního dne na ostrově La Palma.

5 komentářů:

  1. Jano,

    krasny clanok. Výborný nielen obsah ale aj "čtivá" forma.
    Uz teraz sa tesime na navrat na kanare :) Je nám trochu smutno za océanom a kanárskou atmosférou. Tu sa nikto neusmieva a trochu sa to na nás prenáša :)

    P.S. My sme na Lanzarote vyuzivali autá od Cabrera medina / aka Cicar / a boli sme vždy spokojný. Autá vždy umyté zvonku aj vo vnútri. Vačšinou to boli nové autá / 5000-20000 / vo veľmi dobrom stave.

    Martin

    OdpovědětVymazat
  2. Díky Martine. :-)
    Naprosto ti rozumím. Ideální je odletět tak na měsíc. Navštívit všechny známé a zase pryč.
    Cabrera medina je Cicar. Přesně to, co píšeš, bych od nich očekávala, ale bohužel. Na La Palma to funguje asi jinak. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jani, krásný článek. Díky MOC.Andy

    OdpovědětVymazat
  4. La Palma je nadherna, pravda v porovnani s Lanzarote jeste jakoby par let na zpet:-) pred lety jsem take navstivil, pokud je cas dat trek rozhodne stoji za to. Co se tyce letenek mezi ostrovy, 4x do roka byvala akce Bintazo s Bintercanarias, kdy vyjde letenka ma 15e/let, pokud bookujete s predsihem tak stoji za to.

    OdpovědětVymazat