La Palma: „Isla Bonita“


La Palma leží na severozápadě Kanárských ostrovů a stejně jako ostatní ostrovy tohoto souostroví je vulkanického původu. Dominantou ostrova je kaldera, která vznikla asi před 500 tis. lety, kdy se zhroutila sopka Taburiente. Tak vznikl národní park Caldera de Taburiente, nad nímž se tyčí nejvyšší bod ostrova Roque de los Muchachos (2426 m). Ostrov má díky častějším dešťovým srážkám (ve srovnání s Lanzarote) i své říčky a pitnou vodu z kohoutku. Proto je také nejzelenějším z celého archipelu.

Kromě krásné přírody, zde můžete obdivovat i renesanční architekturu z koloniálních dob, kdy byl Santa Cruz de La Palma považován za třetí nejdůležitější přístav Španělska. Tehdy byl hlavním vývozním artiklem cukr, med a sladká malvasía. Nadbytek borovic stál za rozkvětem loďařství. V současné době je 80 % všech příjmů z pěstování banánů.

La Palma má přibližně 85 tis. obyvatel. Necelých 20 % tvoří cizinci - z největší části Němci. Ti jsou usazeni především v okolí  Los Llanos de Aridane a El Paso.


Většina z výletů, na které vyrážím, začíná dost podobně. Někde narazím na levnou letenku a tak ji koupím. Stejné to bylo i s ostrovem La Palma. Letenku jsem si pořizovala už v prosinci 2011, kdy stála zpáteční 65€. Nejlépe mi vyhovovalo spojení s leteckou společností Binter Canarias. Co tam vlastně budu dělat a kde budu bydlet, jsem plánovala teprve týden před odletem.

Když se začnete o tento „krásný  ostrov“ zajímat, zjistíte, že je potřeba víc než čtyři dny na jeho poznávání. La Palma má sice pouhých 708 km², ale vzhledem k tomu, že většinu času se pohybujete po „svých“ a to v krajině, která má převýšení 2426 m během pouhých 10 km, čtyři dny jsou opravdu jak nic.


Po pročtení papírového průvodce (Lonely Planet) začínám mít jasnou základní osu výletu a pouštím se do podrobného průzkumu na internetu a sestavování itineráře. Tentokrát jsem se rozhodla, že když příroda, tak se vším všudy a zahrnula jsem do plánu i kempování. Tady ovšem nastal první zádrhel. Volné kempování je zde zakázané a jelikož většinu kempů naleznete v chráněné krajinné oblasti, musíte si zažádat u příslušného úřadu o povolení a to s dostatečným předstihem. Stejně tak je potřeba včas řešit půjčení auta. Pokud si myslíte, že přiletíte do destinace a až na místě si auto půjčíte, pak vás musím zklamat. Nejednomu známému se tu stalo, že především koncem týdne si nebylo co půjčit.

La Palma není ideálním místem pro dovolenou na pláži. Turisté, kterých je tu naštěstí minimum, nejčastěji obouvají pohorky a vyrážejí prozkoumat místní přírodu. Kromě pěších túr se zde můžete potápět, šnorchlovat, jezdit na kole či na koni. Oblíbený je i paragliding, jehož příznivci se sem sjíždějí z celé Evropy, lezení po skalách nebo výpravy do jeskyní. I romantické duše či milovníci Hvězdných válek si tu přijdou na své.  Tento ostrov, ztracený v Atlantiku a nerušený světly velkoměst, je ideálním místem k pozorování noční oblohy. Proto zde také naleznete jednu z nejvýznamnějších astronomických observatoří na světě.



Prvotní seznam pro mě zajímavých míst na ostrově La Palma vypadal nějak takto:

  1. Santa Cruz de La Palma
  2. Prameny Marcos a Cordero
  3. Piscinas de la Fajana
  4. Roque de los Muchachos
  5. PN de la Caldera de Taburiente
  6. El Paso (projížďka na koni, Bodegón La Abuela)
  7. Tazacorte
  8. Puerto Naos
  9. Banánové plantáže
  10. Doutníky
  11. Parque ecológico de Belmaco
  12. Maják + solné ložisko na J
  13. Volcán San Antonio (seismograf)
  14. Bodegón Tamanca
  15. Vinná stezka


Bylo ale jasné, že není možné vše stihnout. Tedy pokud neplánujete celé 4 dny prosedět v autě a pouze objíždět jednu atrakci za druhou. Nakonec jsem se rozhodla pro následující plán:

  • 1. den - přílet 13:30 h, přesun do Santa Cruz de La Palma, ubytování v hotelu, prohlídka města,
  • 2. den – ráno odjezd směr Los Tiles, 5h túra k pramenům Marcos a Cordero, návštěva bazénů v La Fajana, ubytování v kempu u Puntagordy, západ slunce a pozorování hvězd na Roque de los Muchachos,
  • 3. den – ráno odjezd směr El Paso a 2h projížďka na koni, návštěva národního parku Caldera de Taburiente, ubytování v kempu,
  • 4. den – ráno odjezd na jih přes Puerto Naos, Volcán San Antonio, Los Canarios de Fuencaliente, Villa de Mazo, v 17 h odlet.

Ti z vás, kteří ostrov La Palma už navštívili, by určitě doporučili jiná místa, ale já „městský člověk“ jsem se těšila stejně na návštěvu hlavního města a letovisek jako na fascinující procházku třetihorním pralesem, romantiku pod hvězdami a na koňském hřbetě. Velice oblíbená túra po vulkánech je pro mne naopak zcela nezajímavá, jelikož  sopečných kuželů je na Lanzarote kolem tří set.

Na cestu bylo potřeba sbalit především stan, spacák, karimatku, pláštěnku, baterku (čelovku), jednu teplejší bundu, jedno triko s dlouhým rukávem, jedny dlouhé kalhoty a pohorky. Pak už stačily jen žabky, kraťasy a tričko. Plavky jsem s sebou sice měla, ale ani jednou jsem je nepoužila. Bez problému jsem se vešla do limitu 20 kg k odbavení a 6 kg do letadla jako příruční zavazadlo. Mohla jsem se tedy začít těšit.

Žádné komentáře:

Okomentovat