Jak sbalit svůj život do jednoho kufru

Když se dostanete do situace, kdy stojíte v bytě plném věcí, které jste si celý život pečlivě střádali, a najednou si máte vybrat jen pár z nich, zdá se to být poněkud neřešitelné. A je to o to horší, že nad zdravým úsudkem začnou převládat emoce. Pak vás napadají takové věci, jako že přeci nemůžete odjet k moři bez toho nového svetru, který jste si ještě nestihli užít a který stál tolik peněz. Nebo že přeci nemůžete odjet bez svého naleštěného automobilu, protože bez něj jste jak bez ruky. A co teprve všechny ty oblíbené knihy a CD. V tu chvíli si začnete uvědomovat, jak moc jste závislý na věcech a jak moc vám uniká podstata svého nově zvoleného života.
Výhodou mého pobytu u moře je, že mi zůstal plnohodnotný domov i v Čechách. Nemusela jsem se tedy ničeho ze svých věcí zbavovat a pokaždé, když přijedu do Čech, mám svůj kartáček na umyvadle, oblečení v šatně a knihy srovnané v knihovně úplně stejně jako před odjezdem.
Ovšem po půl roce mimo domov jsem zjistila, jak nesmyslně celý život utrácím za věci naprosto malicherné. Auto, na kterém mi tak záleželo, začalo po několikaměsíčním stání chátrat a tak bylo nakonec nejlepší se ho zbavit. Neuvěřitelné množství oblečení v mé šatně bude pomalu vycházet z módy aniž by ho kdo nosil.
Člověk by měl mít jen tolik, kolik sám unese. Pak není vázaný ani na věci jako takové ani na místo, kde své věci "skladuje".
Jak tedy sbalit svůj život do jednoho kufru a jak s tímto jedním kufrem přežít? Velmi snadno! 

Nejdůležitější je zdroj obživy
Jak už zde bylo několikrát zmíněno, smyslem života u moře v mém pojetí by neměl být odjezd do atraktivní lokality za prací. Smyslem by měl být svobodný život bez zaměstnavatelů, úvěrů a dalších faktorů, které silně negativně ovlivňují náš život. Nemohu nikomu poradit, jak by se měl u moře "svobodně" živit. Každý jsme jiný a každý jsme schopni dělat něco jiného, ale dokáži si představit například šikovného fotografa, který zde vytvoří portfolio fotografií, které bude posléze prodávat na internetu. Pak by si měl jako první sbalit své fotografické náčiní a počítač, protože ty budou jeho hlavním zdrojem obživy. Stejně tak jsem si já sbalila svůj tablet a k němu přidala zrcadlovku. Spolu s penězi, doklady a pojištěním to považuji za jediné důležité.

Sportovní vybavení
Druhé v pořadí jsou koníčky. V mém případě sportovní aktivity. Myslím, že je velmi důležité používat správné sportovní vybavení. Pokud doma běháte ve speciálních běžeckých botách, určitě si je nezapomeňte sbalit i k moři. Stejně tak v mém kufru skončily taneční boty a neopren.

Oblečení
Patřím mezi ženy, které dbají o svůj vzhled. Pečlivě kombinuji oblečení s botami, kabelkami a šperky tak, aby vše správně ladilo. Tudíž jako správná žena jsem se rozhodla vyplnit zbylé místo v kufru všemi svými kabelkami a botami. Samozřejmě to byla velmi naivní představa a i já jsem se nakonec musela uskromnit na úroveň nudné černé, hnědé a bílé. Kombinaci oblečení jsem zvolila jarní, letní, sportovní, společenské. Já osobně jsem se zaměřila spíše na starší kousky. Tušila jsem, že i zde u moře něco nakoupím, takže až se budu stěhovat, mohu zde ty starší věci s klidným svědomím nechat.

Věci běžné denní potřeby
Pokud se stěhujete na civilizované místo jako je Lanzarote, netahejte s sebou žádnou zbytečnou drogerii. Je jasné, že je vhodné si s sebou vzít léky, které pravidelně užíváte, ale vše ostatní zde snadno koupíte. Možná ne stejnou značku, ale určitě i zde najdete výrobek, který vám bude vyhovovat. Já jsem na Lanzarote začala používat místní výrobky z Aloe Vera a jsem naprosto spokojená.

Život s jedním kufrem
Určitě vás zajímá, jak takový život s jedním kufrem vypadá? V prvé řadě je důležité najít si kompletně zařízený byt. Ideálně včetně ložního prádla, ručníků a nádobí. Pokud nebudete muset do takového bytu nic dokupovat, nebudete mít ani tendenci si tyto věci posléze odvážet. Místo knih, CD a televize bohatě poslouží počítač. Na internetu lze dnes najít úplně všechno. Polovinu oblečení jsem si nakonec odvezla zpátky do Čech, jelikož ho tu nepotřebuji. Stačí opravdu jen plavky, žabky, kraťasy, tričko a lehká bundička na večer. I auto zde stačí jakékoliv malé z půjčovny. Takové, se kterým jednoduše zaparkujete v místních úzkých uličkách a nemusí vás trápit, když vás někdo odře, což se tu stává celkem pravidelně.
Potkávám tu spoustu úžasných lidí, které vůbec nezajímá, odkud jsem přišla a čím jsem byla. Zajímám je já tady a teď. A to mě baví!

3 komentáře:

  1. Hezké :-) Jako žena co o sebe dbá jste se musela opravdu změnit, aby se Vám všechno vešlo do pytlíku od brambor :)

    OdpovědětVymazat
  2. Navíc nevidím jediný důvod,proč se o to snažit v době kdy je spousta přepravních firem co mi odveze potřebné od dveří ke dveřím za pár korun.Když jsem se stěhoval tak jsem neměl problém prodat vůz,byť jsem ho měl seberaději ale prostě je nerozum ho kdesi nechat chátrat ale zrovna tak je spousta věcí kterých by mi bylo líto se vzdát a vhledem k tomu že jen moje fotografické a sportovní náčiní by téměř pokrylo limit jednoho zavazadla tak jsem se ani nepokoušel sbalit život do jednoho kufru...naštěstí :)

    OdpovědětVymazat
  3. no tak v mojom pripade je ten jeden kufor velmi nerealny :)

    OdpovědětVymazat