Počasí - rozhodující faktor

Ačkoliv si to často neuvědomujeme, počasí je pro nás velmi důležité. Ovlivňuje naše nálady, zdraví i plány. Když jsem se stěhovala k moři, chtěla jsem někam, kde neklesnou teploty pod 18 stupňů, ale vůbec jsem nepřemýšlela nad těmi maximálními. Stejně jako většina lidí jsem to brala tak, že je důležité se přes zimu ohřát a v létě můžu být přeci v Čechách. Ovšem po několika měsících strávených na Lanzarote a následném měsíčním pobytu v ČR, se můj názor zcela změnil.
Na Lanzarote není žádná studená zima, žádné deštivé jaro, ani suché horké nebo dusné léto, či pochmurně šedé listopadové dny. Na Lanzarote panuje "věčné jaro", mírné blahodárné klima. I když leží v blízkosti africké pevniny, severovýchodní větry se starají o svěží vzduch v letních měsících a mírné podnebí v měsících zimních. 
Díky nízkému pohoří jsou na Lanzarote v porovnání s ostatními Kanárskými ostrovy minimální srážky. Průměrné množství srážek za rok je 135 mm, což je méně než jedna desetina našich středoevropských hodnot. A když přeci jen zaprší (listopad - únor), potom prší krátce a silně. Zimní měsíce jsou na Lanzarote považovány za nejkrásnější. Když zaprší, celý ostrov rozkvete.
Průměrná teplota na Lanzarote se pohybuje ve stínu mezi 18° v zimě a 24° v létě. Teplota vody na otevřeném moři se pohybuje mezi 18° v zimě a 23° v létě.
Jako všude na světě i tady dochází ke klimatickým změnám. Stejně jako jsem v únoru na Lanzarote zažila povodně, což je pro tento suchý ostrov velmi neobvyklé, i teď se nečekaně potýkáme s teplotami nad 30 stupňů. Ale ani tato anomálie není zde na Lanzarote nijak nepříjemná. Jednak je zde oceán, do kterého mohu kdykoliv během dne skočit, pak je tu svěží vzduch díky stále foukajícímu větru a hlavně teplota přes noc klesá pod dvacet stupňů, takže se dá krásně spát.
Při svém měsíčním pobytu v Čechách jsem zažila kolísání teplot až o 20 stupňů, což mne samozřejmě ihned skolilo a na 14 dní jsem ulehla se zánětem cest dýchacích. V případě, že teploty vyšplhaly ke 30 stupňům, nedalo se v noci spát ani přes den fungovat. A nejhorší byl všudypřítomný rozpálený asfalt. Nikdy jsem si nemyslela, že budu v letních měsících toužit po odjezdu za nižšími teplotami.
Lidé z mého okolí se mne často ptají na počasí na Lanzarote. Většina z nich si myslí, že je tu přes zimu maximálně 10-15 stupňů a přes léto minimálně 40. Jen těžko jim vysvětluji, že jsou zde pouze drobné výkyvy teplot. Právě proto sem jezdí sportovci z celého světa, právě proto je tu mnoho lidí s různým zdravotním postižením. 
Dnes si už moc nedokážu představit červencovou dovolenou v Chorvatsku, natož někde v Karibiku. Nezbývá mi tedy nic jiného než se při výběru další destinace zaměřit na podobné podnebí jako je na Lanzarote. Je až neuvěřitelné, jak rychle si člověk na toto klima zvykne.

1 komentář: