East London - 270tisícová díra

Když jsem plánovala tuhle cestu, moje kamarádka se několikrát ujišťovala, zda opravdu chci zůstat v East London, protože je to tu prý hrozná díra. Když si vezmete, že Arrecife má 50 tisíc obyvatel a celé Lanzarote 140 tisíc, nedokázala jsem si představit, že město s 270tisíci obyvateli by mohla být ještě větší díra. A také že není. Jen život je tu úplně jiný. V JAR žije zhruba 80 % černochů, 10 % barevných a 10 % bílých. Z těchto čísel jasně vyplývá, že bílého obyvatelstva je tu poskrovnu, zatímco černochů jsou tu plné ulice.

Do města se nechodí

Centra měst patří černošskému obyvatelstvu, takže zde můžete zapomenout na městskou turistiku, jak ji známe z Evropy. Města jsou špinavá a nebezpečná. Bezpečné čtvrti jsou na okraji měst v rezidenčních oblastech bílých.

Centra měst jsou plná černošského obyvatelstva a odpadků.

Pěšky chodí jen chudí

Kdo má auto, tak v něm jezdí. Pěšky chodí jen nejchudší obyvatelstvo. Bělocha na ulici téměř nepotkáte. Krátká promenáda je podél pobřeží, ale tam toho stejně není moc k vidění. Pokud se tedy chcete vyloženě procházet, musíte do rezervací nebo soukromých parků. Stejné je to i pro milovníky běhání.

Promenáda podél pobřeží u městské pláže.

Za zábavou do mallu

Návštěva obchodních center se už i v Čechách stává rodinnou víkendovou zábavou, ovšem tady se jezdí i do restaurace do mallu. Ve městě potkáte maximálně pár fastfoodů. Nákupní centra tu vypadají v podstatě stejně jako u nás, jen jsou tu jiné obchody a zavírají tu v 19 hod. S večerní zábavou je to podobné. Lidé se raději schází s přáteli doma. Je tu samozřejmě pár míst, kam se dá večer vyrazit, ale ta ještě nemám prozkoumaná. Život na předměstí je velmi pomalý a konzervativní. Člověk se tu musí umět zabavit sám.

1 komentář: