Golfování u moře

Spojení golfu s přímořskými oblastmi je naprosto dokonalé. Ten, kdo vyráží za golfem do zahraničí, moc dobře ví, o čem mluvím. Člověk je u moře vyrelaxovaný a dokáže si hru mnohem více užít. Když vás navíc obklopují palmy, moře a nad hlavou svítí slunce, je to idylka jak vyšitá. Lanzarote má pro golf naprosto skvělé klimatické podmínky. Prší tu v podstatě jen v únoru a teplota přes den neklesá pod 18°C. Co se týče hřišť, tak už to taková sláva není. Ale kdo má chuť si zahrát, určitě si vybere.

Pro mne byl na Lanzarote rozhodující výběr trenéra. Jelikož jsme na malém ostrově, každé hřiště tu má pouze jednoho stálého. S dalšími spolupracuje externě. V Puertu del Carmen trénuje velmi sympatický mladý Ir. Během desetiminutového rozhovoru mi stačil říct, že všichni Španělé jezdí hrát spíše do Costa Tequise, že tamní klub je více španělský. Asi nepochopil, že nejsem Angličanka a že nevyhledávám anglicky hovořící společnost. V tu chvíli mě vlastně ztratil a spolu se mnou i cca 55 Eur na hodinu.

Druhý den jsem tedy vyrazila do Costa Teguise. Nabídli mi tu na místní poměry velmi výhodný balíček 12 hodin za 180 Eur na osobu při min 2 osobách, což nebyl problém. Bohužel nebyl trenér v tu chvíli k dispozici a tak jsem váhala, zda koupit zajíce v pytli nebo počkat. Jediné, co jsem o něm věděla bylo, že je to Španěl, že je starší, že má ohromné zkušenosti (trénuje již 37 let) a že se za ním lidé pravidelně vracejí. Paní na recepci se mi navíc zavázala, že nebudu litovat, a tak jsem to nakonec riskla.


První dojem byl velmi zvláštní. Svižným, i když už lehce stařeckým krokem, přišel menší, velmi opálený, suverénní chlapík a představil se jako Nikolas. Zároveň dělal dvě věci, které nesnáším - přežvykoval jak tur a do toho si pískal. No dobře, řekla jsem si, a pokusila se tyto dvě věci přehlédnout. Nejprve zjistím, jaký bude trenér a pak ho začnu soudit.

Nikolas je velmi rázný - nebojí se ke svému žákovi přistoupit a celého ho zkroutit do odpovídající pozice nebo podržet při odpalu hlavu. Zároveň je ale velmi milý, trpělivý a dokáže motivovat. I přes svůj vyšší věk si vždy pamatoval, co přesně jsme minule dělali, na čem pracujeme a kolik hodin nám zbývá do konce "12 hod. balíčku". Oslovování jménem byla samozřejmost. Časem jsem si zvykla i na jeho popěvky a jednou jsem se dokonce přistihla, že si sama pískám.

Prvních 12 hod. s Nikolasem bylo úžasně osvěžujících. Jeho multilinguální komunikace mne pokaždé výborně pobavila a zároveň jsem za ni byla vděčná. Znělo to nějak takhle: " Kom hýr, delante, folofrum, plej, finix, perfekto!". Zhruba těmito slovy mne provázel každý odpal. Po zhruba 3 hodinách jsem se zlepšila jako nikdy před tím a po 12 hod. jsem věděla, že Nikolas je pro mne ideální a dokud budu na Lanzarote, budu s ním pokračovat v trénincích.

Dnes už se s Nikolasem bavím výhradně španělsky - je to pro mne vlastně zároveň lekce španělštiny. Jednou týdně spolu jdeme na hřiště a jednou týdně na driving range. A jelikož jsem se stala stálým klientem, zařídil mi dokonce přístup na hřiště zdarma. Nakonec se možná i já stanu tím, kdo se po odjezdu z ostrova bude pravidelně vracet za skvělým trenérem Nikolasem z Lanzarote.

2 komentáře:

  1. Znám několik golfistů a každému dávám tuto otázku: "Co na tom golfu vidíš ?"
    A žádný z nich mi nedokázal spolehlivě odpovědět. Každý říkal že to dříve také nechápal, ale že to zkusil a bylo to.

    OdpovědětVymazat
  2. raz by som si chcel golf vyskusat, idealne pri mori :)

    OdpovědětVymazat