Život u moře po roce na Lanzarote

Je tomu právě jeden rok, co jsem udělala krok ke svobodnému životu a odstěhovala se k moři. Tehdy jsem zcela náhodně zvolila nejsevernější z Kanárských ostrovů - Lanzarote. S nulovou znalostí španělštiny jsem se tedy vydala na neznámé místo, které je naštěstí součástí Evropské unie a tak  zaručuje veškeré standardy, na které jsme zvyklí z Česka.

Pamatuji si, že začátky na Lanzarote byly plné rozčarování. Na jednu stranu jsem byla šťastná, že se mi konečně splnil můj sen. Na druhou stranu jsem přiletěla do nejhoršího počasí za posledních 10 let a ubytování, které zde bylo zařízené dopředu, neodpovídalo mým představám. Zhruba po měsíci, kdy jsem se přestěhovala do krásného nového bytu, se vše jako mávnutím proutku zlepšilo.

Když se ohlédnu zpátky za uplynulým rokem, musím konstatovat, že jsem ho celý proflákala. Otázkou zůstává, zda to bylo dobře nebo špatně? Za ten rok jsem odvedla spoustu práce, ale se španělštinou jsem moc nepohnula a to je určitě škoda.

Letošní rok jsem se rozhodla víc zamakat. Zapsala jsem se na intenzivní kurz španělštiny, začala chodit pravidelně na golf se španělským trenérem a pokračuji s tancem flamenca v rámci Andaluského sboru. To vše by mělo přispět k rychlejšímu posunu mé španělštiny vpřed.

Čím dál tím víc si uvědomuji, jak skvělou volbou Lanzarote bylo a jak dobře se žije v tomto přímořském podnebí. Zároveň je ale potřeba pohnout se kupředu a začít přemýšlet nad novými obzory. V časopisu Forbes jsem narazila na článek s názvem „20 nejlepších míst pro život na světě“. Bylo zde hodnoceno 420 měst na základě politické, sociální a ekonomické situace, včetně kvality škol, dostupnosti bydlení, trestné činnosti, kultury, klimatu a zdravotnictví. První místo obsadila Vídeň za harmonické politické a sociální prostředí. Mezi nejlepší patří také švýcarská a německá města a to především díky skvělé infrastruktuře.

Vás budou ale asi (stejně jako mě) nejvíce zajímat místa u moře, tak se pojďme podívat, která přímořská města patří do první dvacítky. Na 4. pozici se umístil Vancouver (Kanada), stejně jako Auckland (Nový Zéland). Na 10. pozici skončilo Sydney (Austrálie), na 11. Kodaň (Dánsko), na 13. Wellington (Nový Zéland) shodně s Amsterdamem (Nizozemí), na 18. Melbourne (Austrálie) a na 20. Stockholm (Švédsko).

Já bych si určitě vybrala Nový Zéland. A které z těchto měst nejvíce láká vás?

3 komentáře:

  1. Z vlastní (i když bohužel krátké) zkušenosti doporučuji Vancouver. Nádherná, okouzlující příroda, skvělé klima (po celý rok ani vedro ani mráz), velmi příjemní, usměvaví a vstřícní lidé (navíc de facto každý je imigrant)... Jen škoda toho většího časového posunu proti ČR.

    OdpovědětVymazat
  2. Mě se líbí Asie, ale to jste asi nemyslela.

    No, mě se líbí a v dubnu tam na delší čas odjedu.

    Hodně zdaru!

    OdpovědětVymazat
  3. Nám se moc líbilo v Aucklandu, byt velkomesto do poctu obyvatel, postrada nejak ten hekticky blazinec. Christchurch na jiznim ostrove je take krasne mesto, smrncnute klasickou anglickou architekturou, ale neni primo na pobrezi, ale je to kousek. Sydney je take prima, hlavne pokud cloveku vyhovuji spise mestske plaze, ale osobne se mi libilo Cairns, mam rada totiz spise subtropicke podnebi :)M

    OdpovědětVymazat