Podzim u moře

Letošní dlouhé horké léto vůbec nevypadalo, že někdy skončí, a přeci. Ze dne na den tu máme podzim. Teploty klesly k pětadvaceti a já mám konečně pocit, že se můžu nadechnout. První známkou podzimu byla změna času, díky které se začíná stmívat už lehce po 18. hodině. To byl asi největší šok. Ještě v pět odpoledne ležíte na pláži a v šest je najednou tma a znatelně se ochladí. Za jasného počasí nepoznáte rozdíl mezi letním a podzimním dnem, ale v okamžiku, kdy sluníčko zaleze za mrak, je cítit chladný podzimní vzduch.
Za poslední 3 týdny tu už asi pětkrát sprchlo, ale to jsou pro nás Středoevropany pořád jen takové mírné letní deštíčky, které stejně jak rychle a nečekaně začnou, tak i skončí. Smyjí prach a psí výkaly z chodníků a krásně pročistí vzduch. 
Podzim jsem na Lanzarote ještě nezažila, ale jsem šťastná, že konečně přišel. Nikdy jsem si nedokázala představit, jak úmorné může být pět krásných letních měsíců, kdy víte, že bude každý den stejně hezky. Moc jsem se těšila na tyhle podzimní polojasné dny, kdy není samozřejmé, že bude počasí na koupání, a kdy budu plná očekávání doufat v jediný jasný horký den, abych mohla skočit do oceánu. Podle místních se tu dá koupat až do konce roku. 
V době, kdy v Čechách hrají stromy všemi barvami a po ulicích poletuje spadlé listí, na Lanzarote se vše začíná opět zelenat. Díky podzimním dešťům má zdejší vegetace konečně dostatek vláhy. I já jsem pookřála. V bytě se trošku ochladilo a tak se mi o mnoho lépe spí i pracuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat