La Graciosa - sever


La Graciosa (půvabná) je nejmenší obydlený ostrov z Kanárských ostrovů. Je součástí Chinijo Archipelago, skupiny ostrovů ležících severně od Lanzarote. Až do 19. století nebyl tento vulkanický ostrov obydlen, jelikož ho v 17. a 18. století využívali piráti jako svou základnu. V roce 1986 byl prohlášen za přírodní rezervaci. Tento malý kousek pevniny je totiž lidskou rukou téměř netknutý. Díky své rozloze pouhých 29 km² láká jak k pěším, tak k cyklistickým výletům. Já jsem se rozhodla prozkoumat ostrov pěšky.


Jak se tam dostat?

Na La Graciosu se dostanete trajektem z Orzoly. Můžete si vybrat mezi dvěma společnostmi Líneas Marítimas Romero a Biosfera Express. Cena zpáteční jízdenky je 20 €. Po předložení originálního dokladu o rezidenci se tato cena snižuje na 10 €. První trajekt z Orzoly vyplouvá v 8 hod. a poslední se vrací v 18 hod. V Orzole přístav snadno najdete a dá se zde i snadno zaparkovat, takže není potřeba žádná velká časová rezerva.
Vyrazila jsem trajektem v 10 hod. Plavba na 2 km vzdálený ostrov přes El Río trvá pouhých 20 minut. Připravte se ale na velké vlny, které loď docela slušně rozhoupou a možná ani vy nezůstanete
úplně suší.
První dojmy
Hned v přístavu městečka Caleta de Selbo na turisty čekají různé atrakce od stánků na promenádě s všelijakým zbožím, přes nabídky potápěčských kurzů a půjčovnu kol. La Graciosa je také oblíbeným místem surfařů a kitistů. Můžete zde jezdit  i na kajaku nebo třeba šnorchlovat. Caleta de Selbo je hlavním městem ostrova s 650 obyvateli. Ovšem nečekejte město, jak ho znáte. Na celém ostrově nejsou asfaltové silnice. Všechny cesty jsou písčité. To platí i pro Caleta de Selbo. Na jiné auto než Land Rover zde nenarazíte.
Pěšky kolem ostrova
Jelikož nejsem zkušený pěší turista a velmi dobře jsem si uvědomovala, jak důležité je stihnout poslední trajekt, netroufla jsem si hned na poprvé obejít celý ostrov. Vydala jsem se tedy na jeho severní stranu.
Z Caleta de Selbo jsem přešla přes vnitrozemí na druhou stranu ostrova k Bajo del Corral. Odtud jsem měla naplánovanou trasu podél pobřeží  směrem na sever přes Playa de las Conchas, Punta Gorda, Pedro Barba, Punta de la Bacha a zpět do Caleta de Selbo. Bohužel na úpatí Agujas Grandes jsem narazila na zátarasy a zákaz vstupu. Nezbývolo nic jiného, než tuto horu obejít z druhé strany a to středem ostrova. Cesta nebyla úplně vhodná pro chodce, jelikož zde projížděla auta, což je s ohledem na písčitý charakter silnice dost nepříjemné. 
Zhruba po hodinovém výstupu a následném klesání jsem došla nad Pedro Barba a pokračovala dále směrem k pláži Playa Lambra. Bylo velmi zvláštní procházet krajinou s písečnými dunami a nepotkat jedinou lidskou bytost. I pláž byla zcela opuštěná. Písek byl o něco hrubší než na Lanzarote a moc příjemný.
Dále jsem se vydala do vesnice Pedro Barba, která je spíše letoviskem s několika rekreačními domky a velmi hezkou pláží. Doufala jsem, že zde minimálně doplním zásoby vody, ale nic podobné obchodu či restauraci jsem zde nenašla.
Z Pedro Barba zpět do Caleta de Selbo vede podél pobřeží úzká stezka po náročnějším terénu. Rozhodně bych se sem nešla projít v "žabkách".  Do Caleta de Selbo jsem dorazila v po 16. hodině a po malém občerstvení v místní restauraci akorát stihla trajekt v 17 hod.
Ačkoliv se to nezdá, tak písčitý terén je celkem namáhavý a cesta po stále stejné krajině vůbec neutíká.  Po více než 20 km a 6 hodinách na slunci jsem byla hodně unavená.
Doporučení
Pokud se i vy vydáte na La Graciosu, nezapomeňte si kromě svačiny vzít také velké množství vody, pokrývku hlavy a namazat se krémem s vysokým faktorem. Ostrov je obydlen jen na pár místech a tak budete odkázáni sami na sebe.
Pokud milujete klid, krásné moře a nedotčené pláže, vydejte se na La Graciosu na dovolenou. Je možné se zde ubytovat v apartmánech nebo v kempu, který je zadarmo.
Příště se vydám do jižní části ostrova, která je více turistická a určitě zde nakouknu i do barevného podmořského světa.


3 komentáře:

  1. Rozhodne doporucuji jih, z pristvau se vydat smerem doleva:'-)) a pokracovat podel plaze, naleznet tam nadherne plaze s bilym piskem, playa Fancesa y La Cocina, a pokud se vydate mimo so - ne nebo turist sezonu tak jsou lidupraznde, pruzracna voda no nadhera. JJ hlave si vzit vodu a piknik.

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě nic negativnějšího a nudnějšího jsem nečetl...lidi jako ty by měli jezdit do sociálního Chorvatska...my jsme se např. na Koh Samui brali a né jak ostatní,kteří hledají internetové připojení pro zoufalce co neví co se na dovolené dělá...nechápu na co Vám je internet na dovolené...to je ta dnešní zoufalá mládež...
    Michal a Sylva Hotel Thajsko.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Michale a Sylvo, každý máme svou představu o tom, co nám vyhovuje. Můj blog čtou lidé, které mé názory zajímají. Pokud máte Koh Samui tak rádi, že jste tam chtěli prožít svůj svatební den, dobře pro vás. Já byla z Thajska velmi zklamaná a sama za sebe ho nemohu doporučit.
      Vypadá to, že jste sice přečetli více než jeden článek na mém blogu, ale asi jste nepochopili, o čem jsou. Já totiž nejsem ani "mládež" ani nejezdím na "dovolené". Na všech místech zůstávám několik měsíců až let. A stejně jako každý na to musím vydělat. A abych mohla pracovat, potřebuji internet.
      V Thajsku jsem bohužel nenašla místo, které by mne natolik oslovilo, abych se tam zdržela déle, než bylo nutné. I tak to ale byla dost dlouhá doba na to, abych nechala svou práci plavat. Internet byl tudíž nutností.
      Mimochodem do Chorvatska jezdím poměrně často. I o tom jsem několikrát psala. Ale ani tam to nebývá na "dovolenou".
      Věřte ale, že kdybych přeci jen na "dovolenou" letěla, jak to dělá většina lidí, s potěšením bych nechala veškerou elektroniku doma. Mně ale mnohem více vyhovuje, že mohu svobodně cestovat a svou práci si vozit s sebou. Co vyhovuje vám, je čistě vaše volba. Každý jsme jiný a tak je to správné.
      P.S.: Věřím, že váš komentář nebyl zamýšlen jako reklama.

      Vymazat