Lanzarote - surfařský ráj

Když jsem odjížděla na Lanzarote, dala jsem si předsevzetí, že se zde musím věnovat věcem, které bych v Čechách dělat nemohla nebo pro které jsou zde lepší podmínky. Jednou z těchto věcí je surfing. Nejsem pro tento druh sportu nijak nadaná, ale na Lanzarote jsou naprosto ideální podmínky, tak by byla škoda toho nevyužít. Ještě před pár měsíci jsem měla se surfem nulovou zkušenost. Ale sebrala jsem odvahu a vyrazila na místo zvané Playa de Famara a surf si půjčila.

Půjčovny jsou zde na každém rohu. Surf vás na den vyjde na cca 10 € a můžete si k němu půjčit i neopren. Ovšem po půlhodině ježdění na břiše jsem usoudila, že tohle plácání se na vlnách nikam nevede a že bude lepší začít kurzem.

Škola surfu
Na Lanzarote je velké množství surfařských škol. Nechtěla jsem jezdit od jedné k druhé a tak jsem si dohodla kurz právě tam, kde jsem si prkno půjčila. Kurzy pořádají v různých délkách od půldenního až po týdenní. Já jsem se pro začátek rozhodla pro kurz půldenní, který stojí 25 €. Ačkoliv se tomu organizátoři trošku podivovali, protože všichni chodí na kurz celodenní, dnes vím, že jsem udělala dobře.
Ten, kdo na surfu nikdy nejezdil, si jen těžko dokáže představit, jak namáhavý tento sport je. Kvůli několika vteřinám na prkně se musíte probojovat všemi přicházejícími vlnami, což není vůbec snadný úkol. Někde jsem četla přirovnání, že surfing je jako lyžování. Což ovšem platí jen v případě, kdy si před každým sjezdem vyšlápnete kopec v přeskáčích. Po třech hodinách boje s vlnami jsem byla totálně vyčerpaná a další dva dny jsem nemohla hýbat rukama.

Průběh kurzu
Kurz začíná dělením do skupin podle stupně pokročilosti. Následuje rozcvička a teorie, během které se dozvíte, za jakých podmínek surfovat, kde surfovat a hlavně, jak si přivolat pomoc. Následuje nácvik "chytání vln". Jezdí se na delších prknech typu longboard a minimalibu, které jsou stabilnější a lépe se s nimi chytají vlny. Následuje nácvik z lehu do postoje a to nejprve na souši a poté ve vodě. Nevěřila jsem, že se po pár hodinách na prkno postavím, ale překvapivě se to i mně podařilo.

Surf spots
Playa de Famara není jediným místem, kde se na Lanzarote surfuje. Je ovšem skvělá právě pro začátečníky. Má totiž písčité dno a nabízí vhodné podmínky právě pro první pokusy jízdy na vlnách. Nevýhodou je však velká koncentrace surfařských škol, které zabírají značnou část pláže. Jedny z nejlepších vln na Lanzarote nabízí La Santa. Tato oblast je však skalnatá a tak se doporučuje pouze zkušeným surfařům.
Bez ohledu na to, jak zkušený jezdec jste, na Lanzarote si surfování rozhodně užijete. A navíc se tu dá surfovat po celý rok. 




1 komentář:

  1. Tak při čtení tohoto článku jsem se od srdce zasmál. A to z toho důvodu že když jsme byli s mojí přítelkyní(nyní již mojí ženou) Na Fuarteventuře na dovolené tak jsme na tom byli úplně stejně jak je zde popsáno. Ta bolest svalů celého těla je opravdu nezapomenutelná......Honza

    OdpovědětVymazat