Změňte své myšlení a odstěhujte se k moři

Při diskuzích o životě u moře, se velmi často setkávám s větičkou, kterou má snad každý Čech naučenou od chvíle, co začal mluvit: "Nejde to!"
"Nejde to!" je v nás tak hluboce zakořeněné, že už se ani nesnažíme přemýšlet nad tím, zda by se našel způsob, jak by to šlo. Před pár lety jsem se setkala s člověkem, který tvrdil, že pokud chceme problém vyřešit, nesmíme ho nazývat problémem, nýbrž VÝZVOU. V případě, že opravdu chcete změnit svůj život a odstěhovat se k moři, a ne o tom pouze snít, berte to jako výzvu a začněte pro to něco dělat.


Změňte své myšlení
Pokud chcete změnit svůj život, nepřemýšlejte o tom, že to uděláte příští týden, po výplatě nebo na Nový rok, začněte konat. Ještě dnes zavolejte do jazykové školy a přihlaste se do kurzu. Napište si seznam všech věcí, které je potřeba před odjezdem do zahraničí podniknout. Naplánujte si pevný termín, kdy se odstěhujete a zarezervujte si letenky. Každý následující den se pak věnujte alespoň jedné položce ze seznamu. Postupujte vpřed bez ohledu na to, kde jste byli a co jste si mysleli o tom, kde jste teď. Soustřeďte veškerou svou energii na budování svého nového života.

Přestaňte podléhat tlakům okolí
Jistota. To je slovo, které nás provází celým naším dospělým životem. Chceme mít jisté zaměstnání, jistého partnera, jisté bydlení... Společnost nás nutí vystudovat, dělat kariéru, vzít si hypotéku, oženit se, mít děti a nakonec remcat, že máme nízký důchod. Takhle je to nalajnované pro každého z nás. Jakou jistotu tím ale získáváte? Jistotu, že je váš život stejný, jako život vašeho souseda? Jistotu, že půjdete se spolužákem ve stejném roce do důchodu? Jistotu, že se budete celý život dřít jako pes, protože máte na krku hypotéku a musíte živit rodinu? Přestaňte žít podle hodnot ostatních lidí, přestaňte podléhat tlakům okolí. Začněte konečně myslet na svůj život a způsob, jak ho žít svobodně a šťastně. Zamyslete se, zda má pro vás větší hodnotu dům, který budete 30 let splácet 40 tisíci měsíčně nebo 30 let života u moře, který vás bude stát 40 tisíc měsíčně?

Budoucnost máte ve svých rukách
Nezapomínejte, že život si řídíte sami. To vy rozhodujete o své budoucnosti. Spokojený život není jen pro vyvolené, je pro každého, kdo ho chce mít spokojený. Můžete každý den vymyslet změnu ve svém životě nebo jen výmluvu pro to, abyste změnu udělat nemuseli. Kterou cestou se vydáte?

15 komentářů:

  1. hezký článek :thumbsup:

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jsi normálně dospělá ženská, kde se to v tobě bere, já zírám. Z tebe ještě něco bude.
    Sebevědomá ženská, která ví co chce.
    Jen tak dál.
    Petr P.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pekne napsane!!Sam bych to lepe nevyjadril jak to citim ja.A ceska mentalita?O tom by stalo napsat knihu a prednaset na skolach jako odstrasujici chovani.

    OdpovědětVymazat
  4. ..je to normalni zenska, ale ma taky vyjimecneho supr kluka, kteremu to fakt pali a umi vydelat na burze, protoze leta na tom tvrde makal...

    OdpovědětVymazat
  5. ...mozno jsem podobny pripad, ovsem muj nejvetsi problem rok po prestehovani je jazyk. Ne ze bych nedelal pokroky. Ovsem na zabezpeceni pravidelneho prijmu mezi domorodci mi to porad nestaci (klicova vec pro prestehovani). A z uspor donekonecna zit nejde. Malokto se dokaze uzivit na burze, resp. najit si praci nezavislou na miste krajiny bydliste. Jak to vy osobne resite? Dekuji ...

    OdpovědětVymazat
  6. Andree, já osobně se nesnažím hledat práci v místě bydliště. Věnuji se různým projektům na internetu. Je toho mnoho, co můžete dělat, od eshopů přes různé konzultace. Nelze se tím ovšem živit ze dne na den. Je potřeba se na tuto situaci "bez příjmů" připravovat minimálně rok dopředu. Na internetu se dá koupit i zavedený web, který již vydělává.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, chci se zeptat, jak to řešíte s dopravou na místě? Máte auto z ČR, či nějaké jste si pronajali, či nemáte žádné(nemám představu jestli je vůbec auto nutné pro tak malý ostrov:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Auto máme půjčené, ale není potřeba. Je spíš výhodou. Po celém ostrově jezdí autobus, takže není problém kamkoliv dojet. Potřeba by asi bylo k baráku mimo hlavní tahy.

    OdpovědětVymazat
  9. A Jano, řekneš nám, čím se tedy živíš ty? já o odstěhování - tajně přemýšlím již asi 4 roky. Ale mám rodinu, a bohužel tu hypotéku. A v rodině nemám podporu, tedy než bych začala plánovat odjezd, musela bych mít finance = příjmy nejprve vyřešené.Můžeme se někde na netu podívat na tvoji práci? Díky. Iva

    OdpovědětVymazat
  10. Ivo, mít před odjezdem vyřešené finance je základ, jak jsem uvedla v komentáři výše. Co se týče mích internetových projektů, tak bych je nerada spojovala s www.zivotumore.cz. Jen prozradím, že se jedná hlavně o e-shop.

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den, čtu si občas Vaše texty. Je dobře, že jste se našla, že se máte tak, jak jste chtěla. Ale věřte, že já osobně bych na ostrově žít nechtěla. Měla jsem v mladších letech možnost pobývat několik měsíců pracovně-studijně u moře a po několika týdnech mi to přišlo hrozně jednotvárné a nudné. Jste asi mladá (mladí) a bez závazků, takže rozhodování je vždy jednodušší. Jinak se na věc díváte, když zohledňujete, zda dítěti vezmete kamarády nebo tu necháte starší rodiče. Fandím Vám, nezávidím, ale ani netluču hlavou do monitoru s výkřiky "chci bydlet u moře a jsem nemožná, že to nedokážu".

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den.

    Určitě je krásné si splnit svůj sen, ale podle mne je hlavní překážkou všech lidí, kteří o tom sní PRÁCE. Jak najít práci v naší vysněné zemi, když jsme cizinci (a logicky i když je to nefér se upřednostňují místní obyvatelé) a jsme sami ženy. Ano, je to mnohem jednodušší, když máme přítele/manžela, který si vydělává po internetu. Práce je první a poslední věc, kterou potřebujeme, ať jedeme kamkoliv. Bohužel ne všichni mí známí měli to štěstí, aby ji v zahraničí sehnali a mohli tam žít. Bylo by hezké, kdyby zde byli příběhy lidí, kteří získali práci v zahraničí. Pokud již máme práci zajištěnou, není to pro čtenáře již tak moc zajímavé...

    Děkuji,

    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Petro,
      asi to tu dostatečně nevyznělo, ale tou správnou cestou není si práci hledat, nýbrž vytvářet. Již výše jsem psala, že bych si tady práci nehledala a ani bych nečekala, až mi jí tu někdo zajistí. Pod níže uvedeným linkem najdete zajímavý seriál o ženách, které začaly podnikat na mateřské, tak byste se třeba mohla inspirovat. http://www.marianne.cz/clanek/5620/podnikam_na_materske_i_z_marketingove_analyticky_majitelkou_eshopu.html
      Opravdu nemůžete čekat, že někde práci získáte, stejně jako se to nepovedlo vašim známým. Bohužel je potřeba se o sebe postarat sama.

      Vymazat
  13. A ja Vam fandim:-) ked som sa chcela naucit jazyk vycestovala som aj s dietatom.A naucila som sa ,dieta v zahranici vystudovalo. 6 rokov sme zili tiez pri mori.Vsetko ide,ked sa chce:-) Mimochodom na Lanzarote sme stravili peknu dovolenku v hoteli Barceló,myslim v roku 2009 to bolo.Teraz sme doma 2 roky a uz uvazujeme,ze zase niekde vycestujeme na dlhsi cas....a k tomu moru nas to taha, cim dalej tym viac....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Mary za milý komentář. Už si to v Čechách také moc nedokáži představit na delší dobu.
      Držím palce, aby se i Vám podařilo najít nějaké hezké místečko na bydlení u moře.

      Vymazat