Cueva de los Verdes Lanzarote

Cueva de los Verdes je rozsáhlá jeskyně s teplotou kolem 20° C, kterou naleznete v severní části Lanzarote, zhruba 25 km od Arrecife směrem na Orzolu. Tato jeskyně vznikla před 3 až 5 tisíci lety během erupce sopky La Corona. Když se velmi řídká láva valila směrem k moři, vzduch ochlazoval její vnější vrstvu a tím se vytvořil strop, pod nímž se tekuté magma sunulo dál až do vyčerpání. Tak vznikl 6km tunel na pevnině pokračující dalšími 1,5 km pod mořem. Název jeskyně má se zelenou (verde) pramálo společného. Pravděpodobně byl odvozen od jména pastýřské rodiny Verdeových, která vlastnila pozemky, na kterých se jeskyně nacházejí.
První zmínka o existenci Cueva de los Verdes byla objevena ve spisech italského vojenského inženýra Leonarda Torriani roku 1590, kde popisuje zásadní obranný a ochranný význam pro ostrovní obyvatele. Jeskyně také jistou dobu sloužila jako útočiště místních při pirátských útocích na ostrov. 
Prohlídka s průvodcem trvá 45 minut a je zároveň ve španělštině a angličtině. Otevřeno je zde každý den od 10 do 18 hod. Poslední prohlídka je v 17 hod. Vstupné je 8 Eur. Prohlídka začíná až když se nashromáždí min 50 návštěvníků, což trvá zhruba 10 minut. 
Průvodce vás provede zhruba 1 km jeskyně, kdy projdete 2 patry a zastavíte se v síni, kde se pořádají koncerty. Jeskyně je naprosto suchá, tak zde neočekávejte krápníky. Na první pohled tu malé krápníkovité úkazy můžete zahlédnout, ale po bližším zkoumání zjistíte, že jsou to ztuhlé kapičky lávy. Dále si tu můžete všimnout různých lávových struktur mnoha barev a to od železa až po vápník.
Na konci prohlídky se těšte na krásný optický klam, který nám průvodce zakázal prozradit.
Návštěva Cueva de los Verdes je opravdu nevšedním zážitkem. Tím, že si můžete jeskyni projít, osahat a uvědomit si tu neuvěřitelnou sílu valící se lávy, se tento zážitek nedá srovnat s návštěvou parku Timanfaya.

Žádné komentáře:

Okomentovat