Lanzarote - ostrov bez vody

Lanzarote je suchý ostrov, s téměř žádnými vodními zdroji. Tento nedostatek zaměstnával místní obyvatele po mnoho let. Hospodaření na suché půdě představovalo velkou bitvu, kterou museli bojovat místní zemědělci s velkou fantazií. Srážky, které tu nejsou časté, byly darem přírody, který krátkodobě uspokojil jak žíznivou zem, tak její obyvatele. Když v 19. století nepršelo deset let, místní obyvatelé se začali stěhovat na ostatní ostrovy nebo dokonce do Jižní Ameriky. Časem se vrátili, ale opět přišlo sucho. Museli se naučit zachytávat každou kapku vody, co spadla z nebe. V jejich cisternách žila zvláštní houba, která pomáhala udržovat vodu pitnou. To ale stále nestačilo.

Vody byl pořád nedostatek a tak se sem musela až do roku 1964 dovážet po moři v tankeru, ze kterého byla přepravována na hřbetu koně všude tam, kde byla potřeba. Jelikož zde došlo v 60. letech minulého století k rozvoji turismu, bylo potřeba najít nový zdroj pitné vody, který by dal ostrovu novou naději do budoucna. V polovině 60. let otevřelo Španělsko jako první evropská země na Lanzarote zařízení na odsolovaní mořské vody. 150 tis. obyvatel a desetitisíce turistů mohou používat vodu vyrobenou metodou reverzní osmózy, kdy mocná čerpadla tlačí vodu proti speciálním membránám, přes které ionty neprojdou.Odsolování je velmi drahý a energeticky náročný způsob získávání pitné vody, ale byl to jediný způsob, jak dospět k dalšímu rozvoji ostrova.

Za výrobu a dodávky pitné vody je na Lanzarote zodpovědná společnost Inalsa, která vyrobí více než 64 tis. m³ pitné vody za den. Distribuční síť pokrývá celé území ostrova Lanzarote s výjimkou několika izolovaných domů. K odběru vody se může přihlásit každý. Na Lanzarote ovšem platí dvojí ceny. Abyste platili nižší sazbu, musíte předložit Certificación de Empadronamiento, což je jakýsi výpis z evidence obyvatel, který vám vystaví za poplatek 1,80 EUR na místní radnici. Vodu můžete platit inkasem (velmi oblíbený způsob) nebo na poště nebo v Caja Insular de Ahorros de Canarias mezi 8 a 10,30 hod. nebo pokud máte platební kartu Caja de Canarias, můžete platit z bankovmatů Caja Insular de Ahorros de Canarias anebo on-line, pokud jste uživatelem systému PC Caja.
Dle městské vyhlášky o kanalizačním systému je zakázáno vlévat do odpadu:
- slanou vodu,
- oleje a tuky,
- barvu, benzín, naftu,
- toxické látky,
- pevné nebo viskózní látky, které by mohly blokovat kanalizaci, jako je písek, hobliny, popel, saze, hnůj, papírové obaly nebo nádoby, atd.

Lanzarote bylo dlouhá staletí téměř bez pitné vody. Voda zde byla to nejcennější a podle toho se s ní zacházelo. Dnes je pro nás naprosto nepředstavitelné, že bychom otočili kohoutkem a z něj by nic nevyteklo. I přes to lidé získali pocit, že je vody dostatek a ačkoliv samotná výroba stojí více, než za ní zaplatí koncový spotřebitel, vodou se už ani na Lanzarote nešetří.

3 komentáře:

  1. Když je teda výroba dražší než kolik zaplatí koncový uživatel, kdo teda platí výrobu vody ?

    OdpovědětVymazat
  2. Řekla bych, že stát. Cizinci ale nemají nárok na dotovanou vodu, proto je potřeba si zde vyřídit residenci.

    OdpovědětVymazat
  3. Přeji hezký den, články jsou moc hezké, jen to nějak usnulo:-) Jistě nejen já čekám a těším se na pokračování. Děkuji.

    OdpovědětVymazat