Pronájem bytu na Lanzarote

Turistický ruch se na Kanárských ostrovech rozvinul až v 60. letech, kdy začaly být dostupné letenky i běžným občanům. To sem přitáhlo nejen turisty, ale i investory a developery a nastal zde velký stavební boom. Mnoho Němců a Angličanů si zde levně koupilo nemovitosti. Lanzarote je ale poměrně malý ostrov, který také zasáhla krize. Stojí tu tedy mnoho rozestavěných nebo nově dostavených budov, které ovšem zejí prázdnotou. Turistický ruch se sice začíná obnovovat, ale majitelé nemovitostí jsou po neúspěšných sezónách vyhladovělí.


Mýty o nemovitostech na Lanzarote.
  • nedá se tu nic pronajmout na dobu kratší než 1 rok
  • vše je přes realitku, která si naúčtuje provizi ve výši 1-2 nájmů
  • bez španělštiny se nedomluvíte
  • nemovitosti u moře jsou drahé a nedostupné
  • vše zde funguje pouze přes známosti
Jak se připravovat před odjezdem?
Pokud jste na místě, kam se plánujete přestěhovat, nikdy před tím nebyli, nedopuručuji vám, abyste si pronajímali nemovitost přímo z Čech. Můžete mít fotografie i sebelepší doporučení od kamarádů a přesto budete zklamaní. Každý člověk má nejen odlišný vkus, ale i potřeby.
Co vám mohu doporučit, je dobře si prostudovat danou lokalitu, články, diskuze na internetu. Navštívit realitní servery a udělat si představu o cenách nemovitostí. Případně si před odjezdem již dohodnout termín prohlídek konkrétních nemovitostí. Tyto prohlídky neplánujte hned na první dny po příletu. Ubytujte se v hotelu a nechte si pár dní na rozkoukání, vstřebání atmosféry a možná i na obhlídku vybraných lokalit.

Kde hledat?
Pokud jste na místě a máte již představu, ve které oblasti chcete bydlet, začněte hledat na internetu. Pro oblast Lanzarote se mi nejvíce osvědčily tyto weby:
To je ovšem jen začátek. Velké množství nemovitostí na internetu nenajdete. Je potřeba se vydat do zvolené oblasti a dívat se po cedulích. Bývají na oknech a je na nich většinou jen telefonní číslo.

Jednání s majiteli.
Konverzační znalost španělštiny by v tomto případě byla určitě velikou výhodou. Já španělsky zatím nehovořím a tak jsem pomocí Google překladače vytvořila jednoduchou odpověď na inzerát s informací, že mluvím pouze anglicky. Tuto odpověď jsem pak rozesílala pomocí formuláře na internetu nebo formou SMS. Bohužel se ozvala jen malá část z oslovených. Rozhodně se tedy vyplatí telefonovat. Čekáním na odpovědi totiž ztratíte opět několik dní. Španělé obecně anglicky příliš nemluví. Moje zkušenost je taková, že pokud se s vámi potřebují domluvit, zvládnou to i anglicky.
Všichni jsou zde velmi flexibilní a prohlídky je možné dohodnout již na tentýž den, nejdéle na den následující.

Jednání s realitní kanceláří.
Realitní kanceláře jsou zde velmi laxní. Většina z nich se pronájmy ani nezabývá, jelikož z nich nemají tak velké provize. Komunikace je často zdlouhavá a bez zájmu ze strany RK.

Smlouvat ano či ne?
Španělé obecně nesmlouvají. Ovšem v současné době je možné vše. Byt, který jsem si pronajala, byl původně za 790 Eur měsíčně. Majitelé ho měli půl roku prázdný a tak jsou rádi za 500 a vůbec neměli problém s půlroční smlouvou.

Pár poznatků na závěr.
  • Vyžadujte vždy rychlý a kvalitní servis. Španělé mají na vše času dost, ale pokud na ně zatlačíte, dokáží i nemožné. Potřebovala jsem se přestěhovat během dvou dnů a šlo to. Potřebovala jsem vybavit pokoj pro hosty novými postelemi a šlo to. Potřebovala jsem pracovní stůl, majitel ho pořídil. Rozbila se pračka, dnes přivezli novou.
  • Mohlo by se zdát, že nemovitosti od Angličanů budou v lepším stavu. Dle mých zkušeností tomu tak ale není. Angličané zde nakoupili velké množství nemovitostí v realitním boomu. Pak to ale vypadá tak, že se vám snaží pronajmout byt 3 + 1, který má ovšem pouze 2 okna a vypadá jak ukrajinská ubytovna.
  • Vše je jen o tom, co si necháte líbit! A to je asi ta nejdůležitější poznámka na závěr.

4 komentáře:

  1. díky za super praktické rady!!! ať pračka dobře pere:))

    OdpovědětVymazat
  2. Ziji jiz 4 roky v Norsku a ted s mym norskym pritelem uvazujeme se prestehovat do Spanelska.
    Mate nejake prakticke info co bychom nemeli opomenut

    OdpovědětVymazat
  3. Alenko, děkuji za dotaz. Španělsko je v EU, takže by vás nemělo nic překvapit. Nehledě na to, že již máte zkušenost s životem v zahraničí. Jediné, co bych zvážila, je "residence". Ta s sebou přináší řadu výhod, ale také povinností. Záleží na tom, jak dlouho ve Španělsku zůstanete a zda si zde budete pořizovat např. auto nebo dům.

    OdpovědětVymazat
  4. Jo pronájmy nemovitosti v zahraničí už se postupně stávají něčím normálním. Tuhle nedávno mi přišlo do mailu, že se nabízí apartmány k prodeji v Chorvatsku (https://www.pubec.cz/nemovitost/pl-7925-apartman-na-brehu-jaderskeho-more-novigrad-chorvatsko), takže je fajn, že už i s tímhle segmentem někdo počítá. Když to ale srovnám s tím, kolik nemovitostí v zahraniční vlastní třeba angláni, tak jsme na tom furt bídně...

    OdpovědětVymazat