Výlet do Teguise

Nedaleko pobřeží leží pod úpatím sopky Guanapay městečko Teguise s pětisetletou historií. Díky centrální geografické poloze  sloužilo jako úkryt před útoky pirátů a stalo se hlavním městem Lanzarote. V tomto malebném městečku se konají slavné trhy, tzv. Mercadillo, a tak jsem tam vyrazila i já.

Každou neděli dopoledne se celé městečko změní ve velký venkovní trh. Procházíte úzkými uličkami plnými stánků a drobných umělců. Najdete zde vše od voňavé kůže, přes kabelky různých tvarů a značek, lávové šperky, pásky, upomínkové předměty zdobené pískem, rybářské pruty, boty, oblečení až po různá lákadla pro turisty.
Je zde hodně obchodníků ze Senegalu, kteří vás nebudou chtít nechat od stánku odejít. Jejich velmi častou odpovědí na otázku: "Kolik to stojí?" je "Za kolik bys to koupil?" Zde je určitě potřeba smlouvat. Naopak lanzarotští trhovci vás nechají v klidu podívat a jejich ceny jsou většinou konečné.
Jelikož byl krásný den a času jsem měla dost, rozhodla jsme se vystoupit na vrchol sopky Guanapay. Ze zdola to  vypadalo poměrně daleko. A ani skutečnost, že tam všichni jeli autem a pouze já byla ten jediný blázen, co jde pěšky, mi nepřidala na optimismu. Realita byla ovšem úplně jiná. Asfaltová cesta byla příjemná s mírnějším sklonem. Pomalou chůzí mi výstup trval přibližně 20 minut. Na okraji kráteru stojí pevnost Santa Barbara z 16. století. Původně sloužila jako strážná věž, ze které bylo sledováno pobřeží. Nyní je zde Muzeum emigrantů. Vypráví inspirující, ale někdy i tragické příběhy o útěku ostrovanů před hladem a smrtí a o hledání lepšího života v Jižní a Střední Americe.
Pohled shora na krajinu a maličké Teguise byl úžasný. Bohužel Lanzarote tento den zasáhla Calima, takže byla velmi špatná viditelnost a na pobřeží se nedalo dohlédnout. Jelikož nahoře kromě muzea nic není, nedoporučuji tam jezdit autem. Strávíte tam jen pár minut a můžete být zklamaní. V kombinaci s trhem a následným pěším výstupem to byl moc hezký výlet.


Žádné komentáře:

Okomentovat