Ostrovní internetové připojení

Základní podmínkou, abych se mohla odstěhovat k moři, byl dostupný internet. Většinu dne jej používám pro svou práci, zábavu i kontakt s ČR. V Čechách jsme samozřejmě naučení, jak věci fungují, tak si pojďme povědět, jak stejné věci fungují na Lanzarote. Je potřeba si uvědomit, že Lanzarote je ostrov ležící blízko afrických břehů. Od kontinentálního Španělska je poměrně daleko a tak i internet sem přišel o dost později. Je tedy považován za cennou komoditu.
Poskytovatelé telekomunikačních služeb jsou tu v podstatě stejní jako u nás. Největší je samozřejmě domácí Telefónica a její mobilní operátor Movistar. Dalšími jsou Vodafone, Orange a Ono. Všechny společnosti nabízejí podobné produkty za podobné ceny. Původně jsem chtěla využívat bezdrátový internet, ale kvalita místní 3G sítě je velmi nízká a cena dost vysoká. Např. Vodafone nabízí 1 GB dat za 60 Euro bez závazků, přičemž linka jede rychlostí kvalitního EDGE.

ADSL vs. kabel
Společnosti Telefónica, Vodafone a Orange nabízejí vysokorychlostní připojení k internetu na bázi ADSL, zatímco Ono využívá kabelového připojení, které by mělo zajistit vysokou kvalitu a stabilitu. Nebudu se zde rozepisovat o konkrétních nabídkách konkrétních společností, jelikož se mění každým dnem a snadno si je vyhledáte na internetu.
Všechny tyto společnosti se stále snaží o nové zákazníky (obzvláště na malém ostrově jako je Lanzarote). Stejně jako v Čechách i zde jsou různé akční nabídky. Aktuálně je možné pořídit si internet přibližně za 30 Eur měsíčně. Našinec bude ovšem zklamán rychlostí připojení. Ačkoliv kontinentální Španělsko nabízí až 50 Mb, na ostrovech je rychlost výrazně nižší.
Kvůli stabilitě a dobrým referencím jsem zvolila kabelové připojení, přičemž nejvyšší možná rychlost je 4 Mb, ale reálně jede tak 2 Mb.

Co byste měli vědět   
  1. Opět, stejně jako v Čechách je podmínkou upsat se na určité období. Zde to bývá většinou 18 měsíců. Prostudujte si tedy dobře podmínky a zjistěte, kolik vás bude stát předčasné ukončení smlouvy. V případě společnosti Ono jsou poplatky následující:

    • během prvních 6 měsíců 150 €,
    • během 7. až 12. měsíce 100 €,
    • během 13. až 18 měsíce 50 €.

  2. Smlouvy jsou samozřejmě ve španělštině, tak si dávejte pozor, co podepisujete.
  3. Hlavní nabídky na internetu jsou pro kontinentální Španělsko. Ověřte si, zda platí i pro Kanárské ostrovy.
  4. Akční nabídky bývají jen pro rezidenty, což může být zásadní "cenový" problém. Zkuste se tedy dohodnout s majitelem bytu (či jiným místním kontaktem), zda by bylo možné napsat smlouvu na něj. Po čase lze smlouvu převést i na nerezidenta při zachování stávajících podmínek.
  5. Zcela běžné a vyžadované jsou zde inkasní platby. Bude se vám tedy hodit místní bankovní účet.
Instalace
Instalace je zde prováděna zdarma. I ve starších domech jsou již připraveny husí krky. Sdělte technikovi, kde chcete mít modem a on najde cestu. Nemusíte se bát kabelů tažených po zdi nebo v lištách. S techniky obecně mám velmi dobrou zkušenost. Není potřeba nad nimi stát a kontrolovat je. Svou práci dělají dobře, vše dotahují do posledního detailu a nezanechávají po sobě žádný nepořádek.

Wi-fi připojení zdarma
Na frekventovanějších místech, v centrech měst a letovisek má téměř každá kavárna, bar či restaurace kvalitní wi-fi připojení zdarma. V případě, že nepotřebujete internet pro práci, bude vám toto bohatě stačit.

Žádné komentáře:

Okomentovat