Lanzarote - Madrid - Praha s nízkonákladovými leteckými společnostmi

Nadešel čas, vrátit se na skok do Čech. V tomto směru je v zimním období bohužel výrazně menší nabídka spojení, než když jsem letěla na Lanzarote. Dokonce i společnost Canaria Travel začala vynechávat své lety. Nejčastějším problémem na této trase je, že je jen velmi krátká doba na přestup. Ovšem nezbývalo mi nic jiného, než to risknout. Zvolila jsme tedy trasu Lanzarote - Madrid - Praha a věřila, že hodina dvacet bude stačit.

Lanzarote - Madrid s Ryanair
Ryanair je velmi známá nízkonákladová společnost. Dobře se o ní také ví, že ačkoliv odlétá s 15 minutovým zpožděním, přiletí o 15 minut dříve. Tuto zkušenost jsem měla i já a s ohledem na velmi krátkou časovou rezervu v Madridu mě to trošku znepokojovalo. K urychlení odletu nepřispěla ani skutečnost, že každý cestující musel před nástupem do letadla dát své zavazadlo do zkušebního stojanu. Opět se mi zde osvědčila moje cestovní taška přes rameno.
Společnost Ryanair požaduje, aby kabinové zavazadlo nepřesáhlo rozměry 55 cm x 40 cm x 20 cm a váhu 10 kg. Pokud vaše kabinové zavazadlo nebude splňovat dané podmínky, bude vám odebráno a uloženo v zavazadlovém prostoru za poplatek 35 € nebo 35 £. A to se přesně stalo jedné slečně ve frontě přede mnou.
Společnost Ryanair je opravdu nízkonákladová a kromě prodeje všeho možného na palubě vám bude také nabízet výherní losy. Kávu zde pořídíte za 3 € a sendvič za 5 €. V průběhu cesty rozdá letuška palubní časopis, který ještě před přistáním posbírá.
Let trval 2,5 hodiny, což byl akorát čas na shlédnutí jednoho filmu.

Letiště Madrid
Ryanair přistává u Terminálu 1, odkud zároveň odlétá Wizzair. Pokud ovšem neznáte madridské letiště, působí velmi zmateně. Když jsem vystoupila z letadla, vůbec jsme netušila v jakém terminálu jsem. Na směrovkách byla jen písmena a čísla gate-ů. Během pár minut jsem se dostala ke gate-u svého následujícího letu, ovšem pokud nemáte internet check-in, tudíž ani letenku, musíte nejdříve vyjít ven z letiště a odtamtud dojít na check-in.
Dobře si zkontrolujte údaje na letence. U nízkonákladových leteckých společností většinou nejsou přidělena konkrétní místa v letadle a každý si sedá kam chce dle přísloví "Kdo dřív přijde, ten dřív mele." Já si ovšem připlácím místo na nohy a to mi na letence chybělo. Když jsem na to upozornila pracovnici Wizzair, nejdříve tvrdila, že tato služba neexistuje, pak že ano, ale jen pro cestující na speciálním seznamu a až na potřetí mi letenku opravila. Pro tyto případy mějte vždy u sebe vytištěný doklad o platbě a objednaných službách.
Celý přesun bez zavazadel až ke gate-u trval 30 minut. Hodina dvacet je tedy dostatečná a pravděpodobně by se to dalo zvládnout i se zavazadly.

Madrid - Praha s Wizzair
Let s Wizzair byl jako vždy příjemný. Trval kolem dvou hodin. Příruční zavazadla zde nekontrolují.

8 komentářů:

  1. Jen nechapu proc letate nizkonakladovymi spolecnostmi. Nejsem ani na polovicni ceste tradera jako Petr a i tak letam prvni tridou anebo turistickou ale s nejakou normalni spolecnosti. Do Ryanairu bych nesedl ani kdyby me dali jeste nejake penize za to ze je vyuziju!!!

    OdpovědětVymazat
  2. To marcucci: A kolikrát si nízkonákladovými aerolonkami letěl? Já sám ani nepoznám rozdíl mezi normálníma a nízkonákladovýma, a jsem i rád že mě neotravujou jídlem a nechají mě spát. A tvrzení že když mám peníze, tak proč nelétam první třídou, mi příjde poněkud zcestné. Možná proto je Petr v tradingu úspěšný, protože nerozhazuje peníze za zbytečnosti, když dostane podobnou službu za třetinu/čtvrtinu ceny:-)

    OdpovědětVymazat
  3. To Anym: Letel jsem 2× protoze to bylo opravdu akutni a neslo jinak,bral jsem proste neblizsi let. Cena byla naprosto stejna jako u renomovanych spolecnosti za turistickou. Mam za sebou nekolik desitek letu,spis pres stovku,ale kdyz se divam na ceny po evrope tak nizkonakladove stoji dejme tomu €100 a u spolecnosti ktera nabizi kompletni servis (neomezuje zavazadla v takove mire,dava obcerstveni-na pozadani vas vynechaji,letadlo vypada jako letadlo a ne jako autobus po pubertalnich skolacich - viz. Ryanair...) stoji €120-150. Nemusi to byt zrovna business trida. Tak co je na tom zcestneho? Aspon se citite jako clovek,a ne jako stado hnane na porazku. Je to muj nazor a asi dalsich 20 lidi ktere znam a letaji pravidelne alespon jednoou za 2-3 mesice. PS: a na co ty penize tedy vydelavate (na burze)? Mam je doma rvat do strozoku a cekat az umru?...ale to je na uplne jinou diskuzi. I kvuli takovym lidem a nazorum jsem rad ze uz 7 let neziji v CR... Uzivejte zivot a nekoukejte kolik to stoji kdyz na to mate...!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Me by taky osobne zajimalo,proc na tak velkou vzdalenost pouzivate nizkonakladovky?Zajima me to z pokledu toho,ze v pripade ze nestihnete prestoupit na dalsi let(nizkonakladovy),tak vam nenabidnou zdarma dalsi mozny let ,ale musite si koupit novou letenku a to uz vetsinou za cenu klasickych letenek nekdy i drazsi,coz v pripade klasickych let.spol.je naopak a vetsinou vas jeste odskodni ve forme voucheru popr.ubytovani.Jsou to moje letite osobni zkusenosti.Co se tyka nizkonakladovek jsem jejich priznivcem a jsem totalne posedly vyhledavanim nejlevnejsich letenek.

    OdpovědětVymazat
  5. Jakou trasu a prestupy zvolite pro zpatecni cestu?Dekuji za odpoved.

    OdpovědětVymazat
  6. marcucci, musím říct, že já zrovna tohle moc neřeším. Po Evropě jsou lety tak krátké, že si většinou ani nestihnu pustit film na notebooku. Před lety jsem v rámci svého jiného podnikání létal hodně po Evropě businessem, dnes jak vidíte se neštítím ani lowcostu a nevidím v tom nějaký zásadní rozdíl, kromě toho, že v businessu mi poskytovali kovový příbor. Zatím jsem třeba nenarazil na nějaké odpudivé letadlo a je jasné, že po jakékoliv podobné zkušenosti už bych s danou společností neletěl. Pochopitelně, že když člověk letí na dálkový let, tak je situace výrazně jiná a tam si už také vybírám podle zcela jiných kritérií. Ale po Evropě vnímám dopravu jako běžný transport = nutné zlo a jde mi především o to, abych se dostal z místa A do místa B v době, která mi nejvíce vyhovuje, pokud možno bez zpoždění a abych měl dostatek místa na nohy. Tj. využívám všech možných společností bez ohledu na jejich "značku".
    Tj. asi každý máme zcela jiné preference a zkušenosti a myslím, že je to tak úplně v pořádku. Petr

    OdpovědětVymazat
  7. Karle, poletíme přes Londýn, stejně jako když jsme letěli v lednu.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj všichni, využívám často nizkonákladovek a jsme s nimi spokojena, zaleží to však na názoru, před 2 měsíci jsem letěla z Prahy na Fuerteventuru (jeden z Kanarských ostrovů) a zaplatila jsem dohromady včetně zpáteční necelých 100€,což je krásné, sice jsem letenky měla rezervované 2 měsíce dopředu, ale cena paráda. Doporučuju.

    OdpovědětVymazat