Jak se mi u moře změnil život

U moře bydlím teprve čtvrt roku, ale již dnes zaznamenávám několik významných změn ve svém životě. Než jsem se sem odstěhovala, byla jsem normální zaměstnanec s pracovní dobou od devíti do pěti a pak podle potřeby. Každý den jsem strávila hodinu a půl dojížděním do práce. Žila jsem v pronajatém domě a přemýšlela, co s životem dál. A tohle je všechno už dávno pryč. Dnes konečně žiji svůj vlastní život v prostředí, které jsem si sama vybrala.

Živote bez zaměstnání
Nejpodstatnější změnou v mém životě byl odchod ze zaměstnání. Skončilo stresující ranní vstávání, honění termínů a uspokojování nadřízených. Zároveň ale také skončil pravidelný měsíční příjem. Místo toho jsem se pustila do vlastních projektů, na které mám konečně čas a kterým se věnuji dle chuti a potřeby. Jen je trošku potřeba nastolit si i v tomto pohodovém prostředí jasný řád. Nespornou výhodou práce na vlastních projektech je, že za vás nikdo nic neudělá ani neplníte úkoly, které vymyslí váš nadřízený. Nutí vás to tedy pracovat na sobě a posouvat se kupředu, což se mi tu bezpochyby daří.

Život bez stresu
Ráno nezvoní budík. Neřeším zda se dostanu včas na schůzku přes ucpané centrum. Nikam nespěchám. Říká se, že je zde život pomalejší, to si já nemyslím. Spíš bych řekla, že je pohodový a klidný. Lidé na ulici nepůsobí vystresovaným nepřítomným dojmem, řidiči aut vám zastaví u přechodu zcela automaticky, aniž by tušili, zda budete přecházet. Celý den je jedna velká pohoda a cokoliv, co se rozhodnete dělat si plánujete dle aktuální nálady.

Život bez televize
Život bez televize považuji za největší úspěch. Člověk si vůbec neuvědomuje, kolik času stráví koukáním na televizi. Tupě sledujeme nesmyslné pořady a už ani nepřemýšlíme nad tím, zda nám to přináší něco dobrého nebo ne. Od té doby, co žiji na Lanzarote mě ani jednou nenapadlo si pustit televizi. Pokud chci jen tak tupě zírat, sednu si na pobřeží a koukám do moře. Nezahlcuji si myšlenky televizními nesmysly, naopak si v klidu můžu přemýšlet nad věcmi, které jsou opravdu důležité a mohou mě v životě posunout dále.

Život zdravější
Ačkoliv je život na Lanzarote pro náš organizmus sám o sobě příznivý, stejně vás to tu nutí k ještě zdravějšímu životnímu stylu. Čerstvé ryby jsou zde za víc jak přijatelnou cenu, příznivé počasí vás nabádá jít ven a věnovat se sportu. Aktuálně zde hraji golf, tančím flamenco a občas si jdu zaběhat podél pobřeží. A už se moc těším, až se trošku ohřeje moře a budu si moci jít po ránu zaplavat. Ačkoliv tu nejsou žádná tropická vedra, skoro tu nemívám hlad, takže tu jím lehčí stravu plnou ovoce a zeleniny.

Co se tedy změnilo?
Nemůžu říct, že by se můj život zde nějak zásadně lišil od toho českého, ačkoliv bylo potřeba udělat mnoho, abych mohla vůbec odjet. Můj život se zde spíš naplnil a dostal smysl. Je tu velmi pozitivní prostředí. Sluníčko, které vás tahá z postele a nutí vás mít dobrou náladu. Moře, které šumí, když jdete spát. Přátelští "domorodci", výborná hudba, dobré jídlo, mnoho nových přátel a potřeba učit se novým věcem (španělština). To je to, co mě na cestování baví.

7 komentářů:

  1. ahoj velmi inspiruci pribeh ..gratulujem :)))...

    OdpovědětVymazat
  2. Gratuluji vám k takovému výběru vašeho život.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný článek a ještě lepší život, moc hezky se to čte. U někoho se už určitě rodí závist. Dát to na Seznam tak nechci číst tu diskuzi.
    Petr P.

    OdpovědětVymazat
  4. Stránka www.zivotumore.cz je úplně super ! Taky plánuju něco takového. Akorát si myslím že aby člověk někde byť i jen dočasně žil je fakt užitečný umět jazyk - ne jen aby si uměl vyřídit běžné věci, ale aby měl i více z "nasávání" místních zvyků, mohl pokecat v hospodě s místními apod. No a protože španělsky neumím, tak na Lanzarote asi nepojedu ale budu hledat něco podobného u moře anglicky mluvícího ! Což je trošku problém...Velká Británie - zima, Malta - zima, Florida - důchodci a paneláky ?, Kalifornie, Hawaii - asi OK, ale daleko na "dojíždění" , Maledivy - asi drahé ? Nemáte někdo nějaký tip ? Kam by se dalo vždycky na půl roku když je v Čechách zima se uklidit ? Samozřejmě s internetovým připojením, aby byla obživa...

    OdpovědětVymazat
  5. Je pravda, že je lepší umět španělsky, ale já taky neumím a i přesto jsem v kontaktu s místními. Učím se, snažím se k nim najít cestu. Není to ze začátku jednoduché, ale určitě toho nelituji. Nehledě na to, že když vyjedete kamkoliv mimo Arrecife, tak se anglicky domluvíte bez problémů. Je tu velká komunita Britů, se kterými se dá družit.

    OdpovědětVymazat
  6. Doporučuji ostrov Antigua v karibiku. Je tam teplo pořád max. 32C, úžasně teplá voda i v zimě, pohodové obyvatelstvo, bezpečno. I v létě prší minimálně, protože jsou tam kopce jen cca. 400 m.n.m. Hurikán naposledy v roce 1999. Ubytování v řadovém domku 3+0, dvě koupelny, terasa, přímo u moře se dá najít za 800 USD/měsíc, pokud se to pronajme na min. 6 měsíců. Cena letenky Frankfurt - Antigua a zpět. cca. 400EUR.

    OdpovědětVymazat
  7. Mohu se zeptat, na finanční otázku? Zni to opravdu krásně, ale chtěla jsem se zeptat, zda máte nějakou finanční rezervu případně jestli Vás živí Vaše projekty?

    OdpovědětVymazat