Arrecife karneval 2010

A je to tady!
EL CARNAVAL!
Událost roku 2010.
5. února bude zahájen tradiční arrecifeský karneval a potrvá až do 17. 2. 2010.
Podobně proslulý a divoký, jako v Riu, je karneval na Kanárských ostrovech.
Žije jím celé město. Každý si připravuje svou masku. Výlohy obchodů jsou plné karnevalové tématiky. V centru města je postaveno jeviště, na kterém se pořádají koncerty, hraje se divadlo a soutěží. Las Murgas zde zpívají své vlastní písně, které reflektují politická a sociální témata s vydatnou porcí ironie, humoru a nadsázky. Las Comparsas navíc tancují.
Asi nejdůležitější částí každého karnevalu je pouliční průvod doprovázený vyzdobenými alegorickými vozy.
Velmi očekávaná je volba královny karnevalu, která pak vládne celému karnevalovému dění a získá čestné místo pro svůj alegorický vůz, ze kterého shlíží na své poddané. Královna musí být půvabná a mít zajímavý  kostým, který podtrhne její krásu.
Celý karneval zakončuje pohřeb velké sardinky, jež je tvořena obrovskou dřevěnou konstrukcí. Musí ji nést několik lidí. Muži i ženy se převléknou do černého a cestou k moři naříkají a hlasitě křičí. Potom obrovskou sardinku obřadně spálí. Bývá vyplněna rachejtlemi, takže nakonec mohou účastníci karnevalu pozorovat překrásný ohňostroj. Tento smuteční průvod zahájí 40 denní velikonoční půst.
Na rozdíl od karnevalu v Riu, kde průvod tvoří organizované a vybrané skupiny lidí, na Kanárských ostrovech se do oslav zapojují skoro všichni. Takže musím rychle sehnat masku. V pátek večer nám to začíná a já chci být u toho. Ale nebojte se celou tuto slávu budu monitorovat. Můžete se tedy těšit na jak na fotky, tak na podrobné informace o aktuálním dění v Arrecife.

4 komentáře:

  1. Tuto stránku jsem objevil dnes a "zhltnul jsem ji na posezení". Píšete velice poutavě. Moc příjemně se to čte. Přeji mnoho štěstí a těším se na další postřehy :-)
    Petr

    OdpovědětVymazat
  2. Uz se moc tesim. Jeste, ze jsme neustale v kontaktu. Kazdy den nakukuji jestli uz tam neco je. Hlavne, at Vas neuslapou. Jinak dobre M.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc děkuji, Petře. Těší mě, že se Vám mé články líbí.
    Se srdečným pozdravem
    Jana

    OdpovědětVymazat
  4. Taktéž se přidávám k pozitivnímu ohlasu. Kuba

    OdpovědětVymazat